Een mooie diamant in een mooie zetting

Het zetten van bruine briljanten door een diamantzetter

Diamant in een kastje of een rail, met klauwtjes of zwevend… Een steen kan op veel manieren in een ring worden gezet. Dat is zeer specialistisch werk: het terrein van de diamantzetter.
Goudsmid Hildardjan werkt al jaren samen met een goede en zeer ervaren diamantzetter. Want de zetting van een steen is van het grootste belang.

Er zijn heel veel verschillende zettingen, ofwel manieren om stenen in een ring te zetten. Weinig mensen staan er bij stil, maar de zetting is heel belangrijk: die bepaalt of een diamant mooi uitkomt.

Welke zetting de goudsmid kiest, hangt af van een aantal factoren. De uitstraling die de ring moet hebben en ook de vorm en de grootte van de stenen en niet te vergeten het aantal. Een ring met een grote solitair diamant heeft een andere zetting dan een ring met allemaal kleine briljantjes rondom in dezelfde grootte.

Het zetten van een diamant of andere edelsteen is zulk precisiewerk, dat de zetter soms zelfs gebruik maakt van een microscoop. Een steen moet namelijk exact op zijn plek zitten. Dan zit hij goed vast en komt hij volmaakt tot zijn recht.

De diamantzetter