Briljanten vol vuur

briljanten

Briljant. Alleen het woord doet veel harten al sneller kloppen. Terecht: een briljant fonkelt bij de minste beweging en het kleinste beetje licht. De steen is vanuit elke invalshoek een schitterende blikvanger. Die schittering blijft altijd behouden, omdat de steen zo hard is dat hij nauwelijks slijt. Diamonds are forever is dus geen loze kreet, maar de volle waarheid!

Briljant is geen steensoort, maar een slijpvorm. Met briljant bedoelt men een briljant geslepen diamant. Diamanten kunnen op veel manieren worden geslepen, maar briljantslijpsel is het meest geliefd. Dat heeft een reden: een briljant is zó geslepen dat het licht optimaal wordt gereflecteerd. Daardoor ontstaat een betoverend lichtspel: het vuur van de briljant.

Briljanten bestaan sinds een kleine 100 jaar. De briljant slijpvorm werd in 1919 uitgevonden door Marcel Tolkowsky: op basis van nauwkeurige wiskundige berekeningen ontwikkelde hij een slijpvorm die het licht dat van bovenaf in de steen valt ook aan de bovenkant weer reflecteert.

Dankzij Tolkowsky kunnen wij onze trouwringen bezetten met schitterende briljanten vol vuur. Stenen die een leven lang met licht spelen…

Briljant