Nieuws
15 sep

BRILJANT: EEN STEEN MET 57 WONDERLIJKE KANTEN

Briljant of diamant – raak jij van die namen ook in de war? We laten wat (fonkelend) licht schijnen op de mooiste steen die er bestaat. Want trouwringen met briljanten zijn per definitie bijzonder.
Diamant is een gesteente. Het wordt gedolven in verre landen en heeft in zijn originele vorm een ruw en onregelmatig uiterlijk. De schittering van de steen komt pas naar voren als hij wordt geslepen. Er zijn veel slijpvormen en briljant is daar een van. Bekende slijpvormen zijn bijvoorbeeld baguette (rechthoekig) en princess (vierkant). Prachtig om te zien, kijk maar naar ons model Felice of Incanto, bezet met princess diamanten, of Oceano, bezet met een blauwe baguette. Maar briljantslijpsel is toch verreweg de meest geliefde van alle slijpvormen.

witgouden Aparte trouwring met 0,11 crt briljant

Briljanten in je trouwring

Aan een briljantring zit een verhaal vast. In mijn trouwringen studio in Amersfoort of Veenhuizen kan ik je dat vertellen. Maar ik zal vooral iets laten zien. Als ik een briljant los op tafel leg en met een diamantpincet oppak, gebeurt er namelijk iets magisch: bij de kleinste beweging gaat de steen fonkelen. De schittering is enorm en je ziet alle kleuren van de regenboog. Vervolgens laat ik de steen zien onder een loep die 10 keer vergroot. Zo zijn alle 57 facetten goed te zien. Dan besef je pas hoe knap het is om zo’n slijpvorm te bedenken. En ook hoe ingewikkeld het is om een steen zo te slijpen.

De briljanten in je trouwring blijven altijd onbeschadigd; er komt een mensenleven lang geen krasje op. Daardoor houden ze altijd die mooie schittering. Hoe dat kan? Simpel: diamant is de hardste stof op aarde, dus niets kan het beschadigen. Trouwringen met briljanten hebben dan ook een streepje voor! Briljant maakt je ring eleganter en chiquer, zeker als hij is bezet met meerdere briljanten of met een grote briljant. Bijvoorbeeld een zogeheten tienpunter (0,10 crt).
In 90% van de damesringen en 5% van de herenringen die ik maak, wordt een briljant gezet. Mannen kiezen vaak voor een zwarte briljant of voor een klein wit briljantje aan de binnenkant van hun ring. Soms combineer ik zwarte en witte briljanten, zoals in mijn platina ontwerp Splendore: special effects verzekerd!

Platina ring met zwarte briljanten

Een briljant ring: geliefd en bijzonder

Waarom is juist briljantslijpsel zo geliefd? Daar is een goeie reden voor. Van alle geslepen stenen heeft een briljantgeslepen diamant het mooiste lichtspel. Daar zit een complexe wiskundige berekening achter, die zo’n 100 jaar geleden is bedacht door Tolkowsky. Je leest er meer over op onze speciale briljant pagina.
Een diamant heeft maar liefst 57 facetten, die het licht zó reflecteren dat er een heldere schittering ontstaat. Die noem je het vuur van een briljant. Het bovenste platte vlak van de geslepen steen noem je de tafel. De schuine bovenkant heet de kroon. Het breedste deel van de steen is helemaal rond, een volmaakte cirkel: deze cirkel wordt de rondist genoemd. Dan komt het onderste schuine deel dat in een punt toeloopt: het paviljoen. De punt helemaal onderaan heet het kollet. De kroon heeft minstens 32 facetten en het paviljoen minstens 24. Tel daar het vlak van de ‘tafel’ bij op en je komt op 57 facetten. Een indrukwekkend aantal. Ze laten de steen intens fonkelen, doordat al het licht dat er invalt van binnenuit weer naar boven toe wordt weerkaatst.
Briljant vorm en de facetten

Kwaliteit in briljant

Diamant is een natuurproduct. Er zijn daarom grote verschillen in vorm, grootte en kwaliteit. De kleur en de helderheid kunnen enorm uiteenlopen. En ook het slijpsel verschilt van klasse. Je kunt je wel voorstellen hoeveel vakmanschap er nodig is om alle facetten exact in de goede verhoudingen te slijpen. Om een voorbeeld te geven van de vele kwaliteitsverschillen: een briljantgeslepen diamant van 0,10 carat is verkrijgbaar in meer dan 50 kwaliteiten! Hoe beter de kwaliteit, hoe mooier het lichtspel en het vuur van de briljant. Daarom worden de ringen in mijn atelier uitsluitend bezet met een zeer hoge kwaliteit briljant: VVS/TW met een slijpsel Excellent.

Briljant met 57 facetten 0,10 crt vvs/tw

Schone briljanten
Last but not least: mijn diamanten koop ik in bij een betrouwbare vaste diamantair die uitsluitend ‘conflictvrije’ stenen inkoopt in Antwerpen, voorzien van een Kimberley certificaat. Fair diamonds dus! Kom ze eens met eigen ogen bekijken in mijn trouwringenstudio in Amersfoort, of mijn atelier in Veenhuizen. Daar kun je ze van alle kanten bewonderen – in alle kleuren!