Nieuws
18 jul

UNIEKE TROUWLOCATIE

Trouwlocatie Veenhuizen koepelkerk
Romantische huwelijksnacht in de oude consistorie

Veenhuizen als trouwlocatie – je zou er zo misschien niet opkomen, maar de voormalige kolonie op het veen is een unieke plek om je huwelijksdag te vieren. En een mooie plek! Want hoewel veel mensen bij Veenhuizen meteen aan gevangenissen denken, biedt het dorp zoveel meer. Er staan ruim 100 rijksmonumenten, van graandrogerij tot ijskoepel en van hospitaal tot zuivelfabriek. Niet voor niets is Veenhuizen genomineerd voor opname (in 2020) op de Werelderfgoedlijst.

Trouwlocatie in Veenhuizen Verenigingsgebouw
Vier je trouwdag in het monumentale Verenigingsgebouw

 

Coco Maria trouwfeesocatie in Veenhuizen
Coco Maria is een prachtige locatie voor je trouwfeest

Het fijne van Veenhuizen is dat je er alles binnen handbereik hebt. Indrukwekkende locaties waar de ambtenaar van de burgerlijke stand jullie huwelijk kan voltrekken, 2 kerken en tal van prachtige eetgelegenheden, feestruimtes en overnachtingsplekken. We zoemen even in op deze prachtige trouwlocatie, die vlakbij Assen en Roden ligt en mooi centraal ten opzichte van de provincies Groningen en Friesland.

 

 

Rond Veenhuizen lagen uitgestrekte veenmoerassen
Rond Veenhuizen lagen uitgestrekte veenmoerassen

Hollands Siberië
Eerst een beetje verleden: Veenhuizen was een piepklein gehucht op het veen, totdat generaal Johannes van den Bosch er in 1823 drie gestichten oprichtte, voor de gedwongen opvang van bedelaars, landlopers, ‘luiaards’ en wezen. In de loop der jaren zijn er tienduizenden paupers naar de onvrije kolonie Veenhuizen gestuurd, voor gedwongen ‘heropvoeding’ en dwangarbeid. De verpleegden, zoals deze mensen werden genoemd, ontgonnen het hoogveen en werkten op de gestichten. Een compleet zelfvoorzienende gemeenschap midden op het onherbergzame veen en praktisch afgesloten van de buitenwereld. In de beginperiode was Veenhuizen namelijk omsloten door veenmoerassen en alleen maar over water bereikbaar! Als je eenmaal in Hollands Siberië was beland, kwam je er niet zomaar weg.

Een onvergetelijke huwelijksdag in Veenhuizen

In de tweede helft van de 19e eeuw werd Veenhuizen een Rijkswerkinrichting en tegenwoordig zitten gedetineerden er hun straf uit, in een van de penitentiaire inrichtingen. Meer dan 100 rijksmonumenten getuigen nog van het uitzonderlijke verleden van Veenhuizen. In de categorie unieke trouwlocaties scoort Veenhuizen in Drenthe dan ook beslist hoog!

Laat je huwelijk voltrekken op een unieke plek. In het Gevangenismuseum!
Laat je huwelijk voltrekken op een unieke plek. In het Gevangenismuseum!

Monumentale huwelijkslocaties

Veel oude monumenten hebben de laatste jaren namelijk een nieuwe bestemming gekregen. En dat maakt Veenhuizen zo leuk. In het oude ziekenhuiscomplex is nu een prachtig hotel gevestigd, Bitter en Zoet. In het vroegere koetshuis vind je de schitterende trouwlocatie Coco Maria en de achthoekige Koepelkerk uit 1825 is een romantische plek voor een huwelijksvoltrekking. Zin in een biertje? Bezoek dan brouwerij Maallust in de oude graanmaalderij. Of vier er meteen je trouwfeest! Feestvieren kan ook in het monumentale Verenigingsgebouw, waar ambtenaren van de Rijkswerkinrichting vroeger werden vermaakt. En in het gesticht waar ooit duizenden mensen voor heropvoeding en dwangarbeid naar toe werden gezonden, vind je nu het Gevangenismuseum. Hier is een ‘echte’ rechtbank, waar de ambtenaar van de burgerlijke stand jullie huwelijk graag komt voltrekken!

De huwelijksnacht kun je doorbrengen in een oude bewaarderswoning, een comfortabele hotelkamer in het vroegere hospitaalcomplex of… in de oude consistorie, waar vroeger de koster woonde. In Veenhuizen staat dit schattige huisje bekend als ‘het Pannenkoekhuisje’. Het staat naast het ‘Domineesbosje’ en de monumentale Koepelkerk.
Op www.veenhuizenboeit.nl> vind je heel veel informatie. Want het bovenstaande is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die Veenhuizen biedt.

kerkelijk huwelijk in Veenhuizen in de koepelkerkk
De Koepelkerk uit 1825

stoere trouwringen van 14 krt goud en witgoudUnieke trouwringen
Ook de edelsmederij van BijzondereTrouwringen.nl is gevestigd in een rijksmonument. Een voormalige bewaarderswoning uit 1906. Hier woonden ooit twee bewaardersgezinnen, maar tegenwoordig is het één woning. Een heerlijke plek tussen cultuur en natuur, waar ik als goudsmid veel inspiratie vind. De hele bovenverdieping is omgetoverd tot goudsmidsatelier, met een mooie lichte ontvangstruimte vol vitrines. Je kunt hier de collectie handgemaakte trouwringen in alle rust bewonderen, ringen voor je trouwdag passen en jullie wensen bespreken.
Als je van ver komt, kun je je bezoek aan het edelsmidsatelier mooi combineren met een ronde door Veenhuizen. Langs bierbrouwerij, kaasmakerij en koffiebranderij en langs terrasjes, galeries en musea.
platina trouwringen met briljanten

Het Fochteloërveen - een prachtplek voor je trouwfoto's
Het Fochteloërveen – een prachtplek voor je trouwfoto’s

Trouwdag in de natuur
Ben je een natuurmens? Dan is Veenhuizen voor jou een paradijsje. Het dorp ligt ingeklemd tussen bos, hoogveen en beekdal. In de bossen kun je heerlijk struinen; dankzij de kaarsrechte laanstructuur van de kolonie – die duidelijk is gesticht door een generaal – verdwaal je nooit. Kronkeliger zijn de paadjes door het grasland van het beekdal. Hier is de oude slingerende loop van het riviertje De Slokkert onlangs hersteld. En dan het Fochteloërveen: zeldzaam ongerept hoogveen. De horizon is er heel ver en je waant je ver van Nederland. Kraanvogels, zonnedauw en veel andere zeldzame dieren en planten gedijen hier goed. Een fantastische locatie voor een fotoshoot!

Onvergetelijk trouwfeest

Veenhuizen biedt dus alles om je huwelijksfeest tot een daverende dag te maken! Volop armslag, indrukwekkende monumenten, exclusieve feestlocaties en uitgestrekte natuur. Hier vier je een dag om je hele leven met een lach op terug te kijken.

Paardentram Veenhuizen

Welkom op de kolonie! Als je bij ons trouwringen komt uitzoeken, kun je vast een rondje Veenhuizen doen om alles met eigen ogen te bekijken. Ik geef je graag tips!