Nieuws
26 sep

PARELS – JUWELEN UIT DE ZEE

Parels trekken altijd de aandacht. Hun fijne gloed in alle kleuren van de regenboog is onovertroffen.
Veel mensen denken bij parels aan parelwit, maar er zijn parels in heel veel kleuren: roze, bruine, groene en zelfs zwarte – de zogenoemde Tahiti parels. Dankzij hun satijnen glans staan ze prachtig op de huid, of die nu lelieblank of warm getint is. Parels zijn mooi en ze staan mooi!
diverse oorbellen met parels voor een bruid

Een ‘steen’ gemaakt door een dier
Als goudsmid zit ik vooral aan mijn werkbank in mijn atelier, maar het leven in zee boeit me en op vakantie duik ik dan ook vaak. Niet naar pareloesters, want de kans dat je er in het wild één vindt is uiterst klein: er zit maar in 1 van de circa 15.000 pareloesters een parel! Een zeldzaamheid dus en de manier waarop een oester zijn parel maakt, is al even bijzonder.

pareloester op het strandMaar wat is een parel nou precies? Een parel ontstaat in een oester als er een vreemd lichaam binnendringt, bijvoorbeeld een parasiet of wormpje. Het weekdier probeert de ‘indringer’ te isoleren door hem in te kapselen in laagjes parelmoer. Heel veel microscopisch dunne laagjes van elk ongeveer 5 micron. De oester maakt zo’n 2 tot 7 van die parelmoerlaagjes per dag en als het water warm is, nog veel meer. Het resultaat is een prachtige parel!

 

Cultivéparels, wilde parels en imitatieparels
Wilde parels zijn zeer zeldzaam en ongelofelijk kostbaar; daarom zijn de meeste parels in de handel gekweekt. Gekweekte exemplaren noem je cultivéparels. Ze komen voort uit oesters waar handmatig een korreltje parelmoer is ingebracht. De oesters gaan vervolgens ijverig aan het werk en na 2 jaar kunnen hun parels worden geoogst.
Je hebt ook imitatieparels, maar de naam zegt het al: die hebben niets met parels te maken. Ze zijn gemaakt van kunststof waarover laagjes kunsthars zijn aangebracht. Imitatieparels zijn minder duurzaam dan echte omdat hun laagjes vrij snel slijten. Ook hebben ze een korreliger oppervlak en raken ze makkelijk beschadigd.

Zelf werk ik uitsluitend met cultivé parels van hoge kwaliteit, die ik inkoop bij een betrouwbare parelhandelaar.

parel in een schelp

Waardevolle parels
De waarde van een parel wordt bepaald door veel factoren:
•    omvang – de grootte van de parel
•    glans – in vaktermen luster genoemd
•    oriënt – het regenboogeffect, de parelmoergloed van de parel
•    vorm – hoe symmetrischer, hoe kostbaarder
•    kleur – vooral intens zwart en parelwit zijn geliefd. Toch is het vooral de omvang die de parelprijs bepaalt
•    dikte van de rand – hoe meer laagjes parelmoer, hoe duurzamer de parel

tekening parelring in 18 krt rosegoud

Parelring

Ik vind het leuk om sieraden met parels te maken, omdat het werken met deze schoonheden uit zee zo totaal anders is dan met edelstenen als diamant of saffier. Parels zijn groot en rond (meestal) of druppelvormig en hun glans en kleur zijn nergens mee te vergelijken.
Een tijd terug mocht ik voor een klant in de Cariben een parelring maken met een enorme bronskleurige parel die ze op de Fiji-eilanden had gekocht. Ik heb de bronsparel gezet in een ring van warm roségoud. Het ontwerp zie je hier.

Parels en goud
Ik hoef maar een parel in handen te hebben of er komen nieuwe ontwerpen in me op. Parels gaan goed samen met goud. Kijk maar naar deze hanger uit de lijn Sereno.parelhanger sereno in het 14 krt witgoud De antraciet Tahiti parel heeft een subtiele groene gloed en contrasteert mooi met het gematteerde witgoud. De lijnen van het goud vormen zich naar die van de parel. En omdat ik er niet genoeg van kreeg, heb ik Sereno ook gemaakt in een geelgouden versie met een warm gekleurde champagne parel.

 

Op vakbeurzen word ik als vanzelf naar de afdeling parels toe getrokken. Daar zie je heel wat natuurwonderen bij elkaar. Symmetrische ronde witte pareltjes, kleurige barokparels met grillige vormen en er zijn zelf tweelingen en meerlingen onder de parels!

platina parelring

Trouwring met parel

Sommige van mijn collega’s delen mijn passie voor parels. Een van hen maakte deze fraaie parel trouwring met donkere parel in witgoud. Ik laat hem graag op zicht komen, dus wil je hem bekijken en passen, neem gerust contact op!

Parels op je bruiloft
Parel sieraden matchen magnifiek bij je bruidskleding. Dat danken ze aan hun fijne satijnglans. Omdat er parels zijn in allerlei kleuren, is er altijd wel een perfecte parel bij je bruidsjurk! En die jurk draag je slechts één dag, maar van bruidssieraden met parels heb je een leven lang plezier. Trouwens, ook als je niet gaat trouwen of al getrouwd bent, is een parelsieraad een fantastisch bezit.

Voor elke gelegenheid…
Met parels kun je alle kanten op. Ze staan even mooi bij een chique outfit als bij een oude spijkerbroek. Hun gloed betovert elke dag weer.  Parels dragen geeft een rijk gevoel. Kom je wensen dus eens bespreken en laat een mooie parelring of parelhanger, of een set pareloorbellen ontwerpen. Je bent welkom in mijn goudsmidsatelier om de handgemaakte sieraden met parels in het echt te bewonderen en parels in allerlei kleuren te bekijken: van roze tot groen en van wit tot zwart!