Nieuws
10 aug

DIAMANTEN VAN HET ZUIVERSTE WATER

ruwe diamantenDiamanten zijn mooi, zeldzaam, kostbaar en fascinerend. Diamant is simpelweg gekristalliseerde koolstof. Maar ook een uniek mineraal. Het is de hardste grondstof op aarde en kan daarom alleen met diamant worden bewerkt. Dat is toch bijzonder? Een diamant is dan ook een bezit voor het leven. Daarom verwerk ik ze graag in trouwringen: in alle mogelijke slijpvormen en kleuren!

Briljant in mijn hand
Het moment dat ik voor het eerst een diamant in mijn handen kreeg, weet ik nog goed: een prachtig briljantgeslepen exemplaar. Dat was op mijn stageadres bij goudsmid Jan Mijnster in Rotterdam. Ik mocht er een ring in witgoud omheen maken voor een klant die een mooi ontwerp had laten uitwerken. De unieke glinstering en de zeldzaamheid van dat steentje van slechts een paar millimeter: ik vond het als piepjonge leerling-goudsmid heel speciaal.

Fancy diamonds
Inmiddels heb ik een schat aan smeedervaring opgedaan, maar ik werk nog altijd even graag met diamant. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Diamanten zijn er in allerlei slijpvormen (waarvan briljant de bekendste is), in allerlei gewichten (die worden aangeduid met carats) en in onvoorstelbaar veel kleuren. Want hoewel de meeste mensen bij het woord diamant aan een fonkelend wit steentje denken, kan diamant allerlei kleuren hebben. Fancy diamonds noem je deze fleurige verschijningen. Er zijn diamanten in zachtroze, grasgroen en zeeblauw en in lichtgeel en kaneelbruin. Er zijn zelfs zwarte diamanten en die glinsteren onvermoed mooi.

14 krt trouwringen van witgoud met 15 briljantenDiamant als stralend middelpunt

Als ontwerper van sieraden kun je op twee manieren tot een ontwerp komen: je kunt uitgaan van de diamant of van de ring. Als je vanuit de steen denkt,  ontwerp je de ring om de diamant of diamanten heen. De stenen bepalen dan de vormgeving. Een voorbeeld van deze werkwijze is het witgouden model Ricordo. De diamanten vormen hier het onbetwiste middelpunt.

 

 

bicolor trouwringen in mat witgoud en glanzend geelgoud in 14 krt met briltjant

 

Bij de bicolor trouwringen Celeste is het precies andersom. Hier speelt het ontwerp van de ring juist de hoofdrol. Ik ben begonnen vanuit een gedachte aan golvende lijnen en contrasterende kleuren goud. De briljant in de damesring heb ik bewust niet in het midden van de ring gezet, maar op ‘10 uur’. Daardoor zijn vormgeving en steen mooi in evenwicht. Met als finishing touch het contrast tussen mat en glans.

Vuurvaste topper
Diamant is de ideale steen om in een ring te zetten. Niet alleen omdat hij zo mooi en hard is, maar ook omdat hij bestand is tegen zeer hoge temperaturen van meer dan 1000° C. Daardoor kan de steen mee in het vuur. Dat heeft een groot voordeel – en hier volgt een technisch verhaaltje: sommige stenen kun je pas zetten nadat een sieraad in het vuur is geweest, anders zouden ze breken. Diamant is echter bestand tegen vuur en dus kan de steen met soldeer worden vastgezet. Dat biedt heel veel mogelijkheden. Een goed voorbeeld is de unieke trouwring Alba. De diamant is aan onder- en bovenzijde in een rail geplaatst; vervolgens zijn de uiteinden van de ring tegen elkaar gesoldeerd. Op die manier is de diamant muurvast komen te zitten. Met een uniek effect als resultaat.

unieke 14 krt witgouden trouwring briljant

Diamant onder de loep
Voor de diamantfanaten onder jullie: we hebben een heel hoofdstuk op deze site gewijd aan de steen der stenen. Op de pagina diamant lees je alles over slijpvormen en kleurstenen, het zetten van diamant en de keuze voor conflictvrije fair diamonds. Het lezen waard en de diamanten fonkelen je tegemoet!

Kostbaar bezit
Maar eigenlijk moet je een diamant in het echt zien. Als je voor het eerst een ring draagt met diamant, geeft dat een heel speciaal gevoel. De glinstering van de steen, zijn uitstraling… Een kostbaar bezit in alle opzichten. Want diamant is niet alleen zeldzaam, maar ook zeldzaam mooi.