Nieuws
29 mei

VAN OPA OP KLEINZOON

De liefde voor ambachtelijk werk zit ongetwijfeld in mijn genen. Ik ben de kleinzoon van een koperslager en een wagenmaker. Net als mijn opa’s heb ik gekozen voor een eeuwenoud ambacht: dat van goudsmid.

Goudsmid Hildardjan Verweij

Handige handen
Als jongetje was ik altijd met mijn handen bezig. Dingen maken en ontwerpen deed ik al heel jong. Zo knutselde ik zelf meubeltjes en ik heb zelfs een keer een houten zaklamp gemaakt, compleet met een lampje en spiegeltjes erin. Toen ik wat ouder was, bouwde ik mijn eigen tropische aquaria van glas.
Op de middelbare school raakte ik al snel in de ban van metaalbewerking, al had ik nog geen idee wat ik later wilde worden.

Opleiding tot goudsmidzilveren hanger hildardjan Verweij
De klasseleraar had daar gelukkig meer zicht op. Hij zei: “Je hebt zo’n fijne hand bij het bewerken van metalen, misschien is de opleiding voor goudsmid wel wat voor je.” Samen met mijn vader ben ik toen gaan kijken op een open dag van de vakopleiding goudsmeden in Schoonhoven. Het werken met goud en zilver fascineerde me; ik was erg onder de indruk. Dus startte ik na de zomervakantie met de goudsmidsopleiding.
Daar was ik vanaf dag 1 op mijn plek. Ik leerde er werken met metalen, maar we hadden ook vakken als tekenen en edelsteenkunde. De praktijklessen vond ik het leukst: 12 uur per week zaten we achter de werkbank om sieraden te maken. Ik heb nog een aantal werkstukken van toen bewaard. Op de foto zie je een hanger van zilver waar ik destijds heel wat uren op heb zitten ploeteren.

Ook het vak edelsteenkunde boeide me. Tijdens en na de studie heb ik me eindeloos verdiept in duurzame steensoorten als diamant en korund, maar ook minder bekende stenen – moissaniet en citrien bijvoorbeeld. Ik heb nog altijd een zwak voor mooie edelstenen en werk er veel mee. Op vakbeurzen zoek ik graag naar bijzondere stenen én bijzondere slijpvormen.

Meester goudsmid in de leer
Weer terug in de tijd: na het behalen van mijn diploma was ik meester goudsmid. Ik heb  achtereenvolgens gewerkt bij kunstenaar Jan Mijnster in Rotterdam en in het sieradenatelier van Le Chic in Groenekan. Op beide adressen heb ik heel veel geleerd en mijn technieken steeds verder verfijnd. Inmiddels heb ik al ruim 23 jaar een eigen edelsmederij.

Tijdloos ambacht
Goudsmeden blijft een fantastisch vak. Het is handwerk; elk sieraad is weer anders. Uniek dus. Als goudsmid werk je op het raakvlak van ambacht en kunst. De liefde voor het maken van mooie dingen heb ik geërfd van mijn beide opa’s. Hun ambachten zijn bijna uitgestorven, maar het mijne is gelukkig springlevend!

goudsmids tangentjes