Nieuws
13 apr

GESCHIEDENIS VAN DE TROUWRING

Bij een bruiloft horen trouwringen. De symboliek die erbij hoort en de gewoonte om trouwringen te dragen is een traditie die al eeuwen teruggaat. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen?

Net als de Egyptenaren

Het oudste bewijs van wat we beschouwen als de voorloper van de moderne gewoonte om ringen uit te wisselen, is te vinden in oude Egyptische rollen die meer dan 3000 jaar oud zijn. Hierop zijn paren te zien met gevlochten ringen, die gemaakt waren van hennep of riet.
gras trouwring

Wilt u ook zo’n set trouwringen met de natuur als inspiratiebron? Het is mogelijk om net als op de afbeelding hierboven unieke gras trouwringen te laten maken, helemaal in de stijl van de oude Egyptenaren. We vlechten dan een ring van écht gras voor u en maken daarna een kopie in goud, of in een ander metaal.

Na het vertalen van de hiërogliefen zijn ze erachter gekomen dat deze ringen ook een mooie symbolische betekenis hadden. Omdat een ring een cirkel is zonder een begin of einde stond de ring voor de oude Egyptenaren symbool voor de toewijding aan elkaar én de eeuwige liefde. Als dat niet romantisch is…

Draag je je trouwring links of rechts?
Bij diezelfde oude Egyptenaren ontstond ook de traditie om trouwringen aan de linkerhand te dragen. Zij geloofden namelijk in de vena amoris; de ‘ader van liefde’. Deze ader loopt rechtstreeks van het hart naar de vierde vinger (de ringvinger dus) aan de linkerhand.

In veel Westerse landen wordt de verlovingsring vanwege die traditie nog steeds vaak aan de linkerhand gedragen, maar er zijn ook geloven en culturen die juist uitgaan van trouwringen aan de rechterkant. Ook daar is een logische verklaring voor. Want de rechterhand wordt gebruikt voor eden en geloften.

Sommige stellen kiezen ervoor om de verlovingsring aan de ene hand te dragen en de trouwring aan de andere kant. Anderen vinden het juist mooi wanneer de bruid de verlovingsring en trouwring bij elkaar draagt als een setje. In dat geval is het nog belangrijker om ringen te kiezen die goed bij elkaar passen
De keuze voor de linker- of de rechterhand kan ook een puur praktische keuze zijn. Voor mensen die rechtshandig zijn is de linkerhand voor de trouwring de slimste optie, omdat de ring aan die hand minder snel zal beschadigen.

Materialen voor trouwringen

Omdat hennep en riet niet zo lang meegaan, werden deze later door de Grieken en Romeinen vervangen door een exemplaar van leer, bot of ivoor.

In het begin van Rome maakten ringen van leer, bot of ivoor plaats voor metalen ringen. Meestal waren dat ijzeren ringen. Goud en zilver werd alleen in heel zeldzame gevallen gekozen en was eigenlijk alleen weggelegd voor extreem rijke mensen. Twijfel je over welk materiaal trouwringen het beste bij jullie past? We schreven al eens artikel over de verschillende metalen voor trouwringen.

Bijzondere trouwringen in Nederland


Als goudsmid hoor ik regelmatig de meest indrukwekkende verhalen. Omdat je tijdens het ontwerpen en maken van de trouwringen regelmatig contact met elkaar hebt, kom je tot de leukste gesprekken. Dat kunnen verhalen zijn over een bijzonder liefdesverhaal, een spectaculair aanzoek.

Onlangs heb ik de trouwringen mogen maken voor archeoloog Alexander van de Bunt. Hij vertelde met veel enthousiasme over een unieke vondst in eigen land. Een prachtige gouden liefdesring uit de middeleeuwen. Het blijkt een mysterieuze ring te zijn die een hoop vragen oproept: hoe is deze ring in Utrecht terechtgekomen, van wie is de ring geweest en welk dier staat er afgebeeld aan de binnenkant?

oude trouwring gevonden in Utrecht door Alexander van de Bunt