Nieuws
06 feb

BRILJANTEN VOL VUUR

Visogen en spijkers: het zijn briljanten die je niet in je ring wilt! Ofwel, verkeerd geslepen stenen. Een briljant is zo mooi omdat hij van alle kanten schittert en fonkelt. Maar … dat doet hij alleen als hij op precies de juiste manier is geslepen. En dat is een vak apart.

diamant princess geslepen

Over briljant en diamant

Eerst een klein misverstand ophelderen, want briljant en diamant worden nogal eens gezien als verschillende stenen. Het zit zo: een briljant is een diamant, maar een diamant is nog geen briljant. Diamant is namelijk een steensoort (de hardste op aarde) en briljant is een slijpvorm. Een van de vele slijpvormen trouwens, want een diamant kun je op allerlei manieren slijpen: bijvoorbeeld vierkant, langwerpig, ovaal en zelfs druppelvormig.

 

Briljantgeslepen steen
Als je het goed wilt zeggen, spreek je van een briljantgeslepen diamant. Maar dat is wel een mondvol, dus zeggen de meesten mensen gewoon ‘briljant’. Van alle diamantslijpsels is briljant verreweg het meest geliefd.

Het vuur van een briljant

Dat heeft een reden: een briljant weerkaatst het invallende licht volmaakt, zodat er een prachtige schittering ontstaat. Dat is te danken aan de 57 facetten van de steen – minuscule vlakjes die allemaal perfect met elkaar in verhouding zijn. Tenminste, als de steen goed is geslepen. Een specialistisch werkje dat is voorbehouden aan de diamantslijper: die slijpt briljanten vol vuur.

Vaktermen van de diamantair
Natuurlijk hebben we in ons vakjargon allemaal termen voor verkeerd geslepen briljanten: zo heet een briljant die te ondiep is geslepen een ‘visoog’; is hij juist te diep, dan spreken we in het vak van een ‘spijker’. Visogen en spijkers reflecteren het licht niet optimaal en schitteren daarom minder. Leuk om te weten, toch? Nog leuker om te weten is dat de briljanten in onze trouwringen perfect geslepen zijn. Zodat hun vuur een leven lang fonkelt!

witgouden trouwringen met diamant