Nieuws
19 feb

WAAR KOMT DIAMANT VANDAAN?

De fonkelende diamant in je ring is al een oude jongen: hij is miljoenen jaren geleden ontstaan diep in de aarde. En hij heeft een heleboel voordelen: hij is mooi, uniek, zeldzaam, duurzaam en harder dan alle andere natuurlijke materialen ter wereld.
Alle reden om jullie ringen met diamant te laten bezetten. Want een diamant blijft je leven lang mooi. Daarom een blog over de koning van de stenen.

trouwringeni n goud met 0,11 crt diamant,

Trouwring met diamant

Diamant is niet alleen mooi, maar ook nog bikkelhard. Het is zelfs de hardste steen op aarde. Dat heeft een heel groot voordeel: er komen geen krassen op. Geen wonder dat een trouwring met diamant zo geliefd is. Er is niets wat de steen kan beschadigen. (Behalve dan een andere diamant.) Die mooie schittering blijft dus voor altijd!

Fancy diamonds of kleurdiamanten

Weinig mensen weten dat diamanten er in allerlei kleuren zijn. Geel, paars, blauw, groen… champagne en zelfs zwart.
In de regel zijn witte diamanten het meest kostbaar: een fijnwitte diamant is feitelijk kleurloos en als hij zuiver is en goed is geslepen, dan weerkaatst hij het licht dat er in valt optimaal. Maar ook gekleurde diamanten van hoge kwaliteit hebben een heldere fonkeling. En sommige zijn zelfs kostbaarder dan witte, door hun unieke intense kleur. Groene diamanten bijvoorbeeld. Die staan prachtig in een trouwring van witgoud.

Als goudsmid werk ik graag met fancy diamonds. Ik combineer verschillende metalen met gekleurde stenen. Dan ontwerp ik bijvoorbeeld een ring in een warme kleur geelgoud en bezet die met een warm getinte cognac briljant, een bruine diamant uit Australië. Of ik maak een trouwring van maanwit platina gecombineerd met glinsterende zwarte briljanten. Een sublieme match, kijk maar naar model Splendore hieronder. Een zwarte diamant staat trouwens ook cool in een herenring!

Platina trouwringen met witte en zwarte briljanten in de damesring, de herenring is mat.

Waar komt diamant vandaan?

Er zijn verschillende vindplaatsen op de wereld en daar wordt diamant gedolven uit de grond. Dat gebeurt onder andere in Canada, Afrika en Australië. Zo zijn de prachtige bruine briljanten waarmee ik sieraden bezet uit Australië afkomstig. Omdat een diamant naast mooi ook schoon moet zijn en dus ‘conflictvrij’, bezet ik mijn ringen en andere sieraden uitsluitend met Kimberley gecertificeerde diamanten. Als je een ring met diamant bij BijzondereTrouwringen.nl koopt, kun je ervan op aan dat je een zogeheten fair diamond draagt!

Kostbare diamanten
Waarom is diamant zo kostbaar? Allereerst vanwege zijn zeldzaamheid. Diamant komt maar op een beperkt aantal plaatsen ter wereld voor. Ten tweede omdat het lastig is te winnen; de steen moet gedolven worden en dat is geen simpele klus. Ten derde is lang niet elke steen geschikt. Zo’n 80% valt af bij de selectie van diamanten die geschikt zijn om in een sieraad te verwerken. Hun kwaliteit, kleur en zuiverheid is daarvoor te slecht. Verreweg de meeste gedolven stenen belanden dan ook in de slijpindustrie: er worden boorkoppen en andere instrumentonderdelen van gemaakt. In de vierde plaats is diamant heel bijzonder, vanwege zijn hardheid en zijn unieke schittering. En last but not least is diamant gewoon onovertroffen mooi.
Omdat er nog veel meer over diamant valt te vertellen, hebben we er een speciaal hoofdstuk aan gewijd op deze website: diamant. Daarin lees je alles over slijpvormen, carats en kleuren, zuiverheid en herkomst. Je kunt ook een afspraak maken in onze trouwringenstudio in Amersfoort of bij onze edelsmederij in Veenhuizen, om alle mooie ringen met witte en gekleurde diamanten in het echt te bewonderen!

elf bruine briljanten gezet in trouwringen