Nieuws
25 jun

GOUD, CHAMPAGNE EN CHOCOLA!

Goud met een scheutje champagne en een stukje chocola. Word je daar vrolijk van? Ik wel! In mijn goudsmidsatelier bezet ik geelgouden sieraden graag met stenen in warme tinten: van bruine diamant tot gele saffier. Zulke stenen hebben vaak klinkende namen: cognac briljant, chocolade diamant, champagne parel, gouden korund… Namen die de lading dekken!

14-karaat-ringen-met-chocolade-diamant

De kracht van aardetinten
Warme kleuren hebben prettige eigenschappen: ze verzachten je trekken, geven je kleur in de winter en versterken je zongebruinde teint in de zomer. Een grappig effect eigenlijk: is je huid licht, dan oog je met aardekleuren minder ‘bleek’. Ben je getint, dan versterken ze je natuurlijke kleur. Terratinten halen je op. En nog een pluspunt: ze matchen volmaakt met je blue jeans. Ik laat me dan ook graag inspireren door de kleuren van de aarde – bijvoorbeeld de akkers rond Siena in Toscane!

terra-siena-Italie

Een ring in warm geelgoud

In Nederland wordt vooral 14 karaat geelgoud verkocht. Dat heeft een mooie lichtgele kleur, maar stel nou dat je houdt van meer intense warme tinten? Dan stel ik gewoon de legering of het goudgehalte bij!

goudlegering
Als goudsmid kan ik de goudlegering aanpassen. Gouden sieraden zijn namelijk nooit gemaakt van puur goud (dat is veel te zacht om als sieraad te dragen), maar uit een legering van verschillende metalen. Door te spelen met de verhoudingen, beïnvloed ik de kleur. Als ik minder zilver en meer koper toevoeg, krijg ik warm geelgoud. Houd je van een nog warmere, bijna rode gloed, dan voeg ik wat meer koper toe. Zo ontstaat roségoud of zelfs roodgoud.

goud-smelten-koper-zilver-goud

goudgehalte
In veel landen favoriet en vroeger in Nederland ook: 18 karaat goud. Sieraden van 18 karaat hebben een hoger percentage goud. En dat kun je zien: een 18 karaat geelgouden trouwring heeft een diepere, meer intense kleur dan ringen van 14 karaat. Kijk maar naar oude gouden erfstukken, die hebben vaak een warme gloed. De vraag naar 18 karaat gouden ringen neemt dan ook toe: ik maak ze steeds vaker voor aanstaande bruidsparen. Heb je trouwens een 18 karaat erfstuk dat je wilt laten omsmelten tot trouwring: dat kan in onze edelsmederij ook.

Goud voor je geld
Alle sieraden die ik maak, worden gekeurd en gemerkt door de Nederlandse Waarborg. Zo weet je zeker dat je goud voor je geld krijgt.

Edelstenen in aardetinten
Gele saffieren en bruine diamanten – bij warm geelgoud staan stenen in intense kleuren erg mooi. Ik combineer goud graag met briljanten in bruintinten. Je hebt ze in alle kleurschakeringen, van heel licht champagne via goudbruin cognac tot aan intens donker chocolat. Fancy diamonds, noem je zulke stenen in vaktaal. Veel van de bruine diamanten die ik in sieraden verwerk, zijn afkomstig uit Australië.gouden-trouwringen-met-11-cognac-diamanten

Op deze foto zie je ze in al hun pracht: model Luce is bezet met 11 cognac briljanten en fonkelt je tegemoet in warme tinten. Het is een ring die zijn aantrekkingskracht een leven lang behoudt!

Bijzondere bruidssieraden

Het is natuurlijk prachtig als je op de grote dag sieraden draagt die matchen met je trouwring. Bijvoorbeeld een geelgouden collier met een champagne parel. Want net als diamanten zijn er ook parels in de mooiste aardetinten. Ik maak graag een mooi ontwerp voor een bijpassend sieraad in warme kleuren. Zo’n sieraad kun je op je bruiloft dragen, of later aanschaffen, bijvoorbeeld als je je trouwdag viert of een ander speciaal moment. Je hebt er je leven lang plezier van.
Wees welkom in het atelier in Veenhuizen of de trouwringenstudio in Amersfoort als je de collectie gouden ontwerpen in kleurige aardetinten live wilt bekijken. Dan loop je vast ook warm…

14 karaat wamgeelgouden trouwringen met saffier