Nieuws
15 okt

NATUURLIJKE TROUWRINGEN

Natuurlijke gouden ringen

 

natuurlijke trouwringen goudNatuurlijke ringen zijn in trek. Niet zo gek! Ze zijn mooi van vorm, speels en geïnspireerd op de natuur om ons heen. Zulke sieraden blijven altijd boeien. Onze ‘natural’ trouwringen weerspiegelen niet alleen de vormen van de natuur, maar ook de kleuren. Zo brengt een witgouden natural ring met oceaanblauwe diamant je in Caraïbische sferen. Onze speels vormgegeven gouden trouwring Terra doet daarentegen denken aan de zonsondergang boven de Toscaanse heuvels. Dat komt door de unieke combinatie van warm geelgoud en bruine briljant.

 

earth trouwringen van witgoudEarth ringen

Een natuurlijke ring wordt ook vaak een earth ring genoemd. Het zijn organische ringen geïnspireerd op de vele vormen die de aarde rijk is. Golvend zand, kabbelend water, flakkerende vlammen… De aarde heeft ontelbaar veel gezichten. Een natuurring kan ook geïnspireerd zijn op de nerven van een blad, of op de grillige schors van een oude eik. Of op de zon boven de zee! De natuurlijke witgouden ringen hiernaast verbeelden de glinstering van de zon op het water. De naam Tritone verwijst naar de mythologische god Triton, een meerman die met zijn wagen over de golven ‘reed’.

Als trouwringen organisch zijn vormgegeven, matchen ze vaak prachtig met diamanten en andere duurzame stenen als korund en saffier. Kenmerkend voor natuurlijke trouwringen is dat ze ronde vormen en lijnen hebben en vaak een speels reliëf. Dit kan vloeiend en golvend zijn, maar ik maak ook unieke ruwe trouwringen met een grillige structuur.

Speciale goudsmidstechnieken
Bij het maken van natuurlijke ringen pas ik in mijn atelier heel speciale edelsmeedtechnieken toe. Ik noem er hier twee.
Om de kleuren van de natuur in een trouwring te vangen, werk ik veel met twee kleuren goud. Omdat witgoud het hoogste smeltpunt heeft, maak ik eerst een basis trouwring van witgoud. Daarna kan ik er golvende lijnen in een contrasterende kleur in aanbrengen. Dat doe ik door banen of aders van geelgoud of roségoud (dat een lager smeltpunt heeft) in het witgoud te smelten.

14 karaat bicolor organische ringen

 

Natuurlijke trouwringen gemaakt van goud

Matte trouwringen met glanzend reliëf

Nog een techniek: veel organische trouwringen uit de collectie hebben reliëfs waarbij mat en glans elkaar afwisselen. Dat contrast blijft een leven lang mooi, omdat ik de matte vlakken met een speciaal procedé in het goud brand. Daardoor blijven de matte delen altijd mooi mat. Deze natuurlijke trouwringen in witgoud zijn een mooi voorbeeld van de laatstgenoemde techniek.

Tot zover het kijkje in de keuken. Ofwel het goudsmidsatelier. Wil je een keer echt achter de schermen kijken, dan ben je natuurlijk welkom in mijn edelsmederij in Veenhuizen. Daar kun je zien hoe unieke trouwringen stap voor stap worden gemaakt!

Natuurlijke diamanten

Onze trouwringen zijn gemaakt uit legeringen van natuurlijke materialen. Goud bijvoorbeeld, of platina. Daar horen natuurlijke diamanten in. Er bestaan ook synthetische diamanten: deze worden in een laboratorium gemaakt en moeten bij verkoop de aanduiding ‘synthetic’ of een soortgelijke naam krijgen. De sieraden die ik maak en verkoop zijn bezet met uitsluitend natuurlijke diamanten. Gevonden in de natuur en geslepen tot fonkelende stenen vol facetten. Je draagt met een handgemaakte trouwring uit mijn atelier dus puur natuur aan je hand!