Nieuws
07 mei

ZWARTE TROUWRINGEN

Met zwarte trouwringen heb je gegarandeerd bekijks. Ben je op zoek naar onderscheidende ringen en wil je iets anders dan goud? Dat kan. Het is namelijk niet alles goud wat er blinkt; er zijn meer mooie metalen.
Zoals zirkonium: een metaal dat niet zo bekend is, maar heel wat in huis heeft. De moeite waard om dit bijzondere materiaal eens onder de loep te nemen. of bekijk direct de collectie zwarte trouwringen, met de hand gemaakt door onze edelsmid.

zwarte trouwringen van zirkonium met en bijzondere briljant

Allereerst de pluspunten van zirkonium op een rij:
•    Super onderscheidend
•    Licht in gewicht
•    Duurzaam en oersterk
•    Hypoallergeen
•    Perfecte match met witte diamant
•    Aantrekkelijk in prijs
•  Hoog draagcomfort

Een lichtgewicht zwarte trouwring
Een zwarte trouwring van zirkonium is niet alleen sterk, maar ook heel licht. Daardoor draagt het erg prettig; je merkt bijna niet dat je een ring om hebt. Bovendien passen zwarte zirkonium trouwringen heel goed bij sieraden in andere metalen. Zilver bijvoorbeeld, of witgoud. Het duurzame metaal trekt moeiteloos de aandacht, want een zwarte ring is echt iets bijzonders. In één zin samengevat: van een  zirkonium ring heb je een leven lang plezier!

Een zwarte ring van zirkonium

Onbewerkt zirkonium is grijs en lijkt qua kleur wel wat op zijn familielid titanium. Maar het bijzondere van zirkonium is, dat je het met een speciaal verhittingsproces diepzwart kan maken. Door het te verhitten, ontstaat er een zwarte oxidelaag op het metaal. Als de ring in het vuur gaat, wordt het metaal eerst dieprood en vervolgens oxideert het en kleurt het zwart. Die zwarte laag kan er in de loop der jaren wat afslijten, zodat het metaal weer grijs wordt. Daarom adviseer ik altijd om je ring af te doen als je bijvoorbeeld gaat klussen, tuinieren, krachttrainen of verhuizen. Dan treedt er minder slijtage op.
Net als gouden ringen kunnen ook deze zwarte trouwringen best eens in de zoveel jaar een opknapbeurtje gebruiken. Ik maak ze dan weer als nieuw. Zie het als een soort onderhoudsbeurt – niet bij de garage, maar bij de goudsmid.

zwarte trouwringen met 14 krt witgoud en zirkonium en briljanten in de damesring

Specialist in zwarte trouwringen van zirkonium
Als goudsmid werk ik niet alleen met goud, maar ook met andere duurzame metalen. Het bewerken van zirkonium is niet makkelijk, maar wel een echte uitdaging. Ik heb inmiddels al ruim tien jaar ervaring met het maken van zirkonium sieraden. Geïnspireerd door collega’s ontdekte ik hoeveel mogelijkheden het metaal biedt. Werken met zirkonium moet je echt leren, het is een specialisme op zich. Je kunt zirkonium niet solderen omdat het erg snel oxideert, dus de onderdelen van een zwarte trouw-ring moeten strak in elkaar worden geperst, of met fijne pennetjes worden vastgezet. Precisiewerk dat heel nauw luistert. Maar het resultaat maakt alle inspanning de moeite dubbel en dwars waard!

Een uniek metaal
Zirkonium komt niet in de vrije natuur voor. Het wordt gewonnen uit het mineraal zirkoon. Een heel opmerkelijk mineraal, want je kunt het omzetten in steen (de edelsteen zirkonia) en in metaal (zirkonium). Niet zo verwonderlijk dat de begrippen zirkonia en zirkonium nogal eens worden verward. De twee materialen komen voort uit dezelfde grondstof, maar zijn toch heel verschillend.
Zirkonium is een ultralicht, sterk en duurzaam metaal. Het leent zich dan ook uitstekend voor het maken van zwarte trouwringen en andere sieraden.

Waar komt zirkoon vandaan?
Uit de aardbodem. Het mineraal zirkoon komt ook voor in de zon, maar dat is niet de makkelijkste plek om mineralen te winnen. De winning vindt onder meer plaats in de Verenigde Staten, Brazilië en Australië, waar zirkoon in grote hoeveelheden voorkomt in de bodem. Tijdens een ingewikkeld proces wordt het omgezet in het lichtgewicht metaal zirkonium. Zirkoon is een broertje van titaan: zirkonium en titanium zijn dan ook ‘familie’ van elkaar.

Ti sento trouwringen met zwart zirkonium en roodgoudMatch van metalen
Terug naar de werkbank waaraan ik mijn zwarte ringen maak. Het mooie van zwart is dat het zo goed staat bij metalen in andere kleuren. Kijk maar eens naar het model Ti Sento: bij dit ontwerp heb ik zwart zirkonium gecombineerd met warm roodgoud.
Zirkonium doet het ook goed bij witgoud of platina, vanwege het grote contrast. En natuurlijk kan ik zirkonium ook deels naturel grijs laten en deels zwart maken. Dan krijg je een trouwring met een heel subtiel effect in zachtgrijs en antraciet.

Trouwringen zwart met diamant

Black & white: de perfecte match! Zwart zirkonium combineert mooi met witte diamant. Vooral als die briljantgeslepen is, zodat het licht optimaal wordt gereflecteerd. Diamant is overigens de enige steen die je in zwarte trouwringen van zirkonium kunt zetten, want om het metaal zo zwart te maken, moet de ring het vuur in. En dat gebeurt na het zetten van de steen. Diamant is de enige steen die bestand is tegen de hoge temperatuur waarbij zirkonium oxideert. Hieronder zie je het resultaat: de heldere schittering van de witte briljanten steekt prachtig af tegen het zwarte metaal.zwart trouwringen

Zirkonium is kortom ongelofelijk veelzijdig. En uniek. Of je nou voor een combinatie kiest van zirkonium met een ander metaal, of voor een geheel zwarte ring – je hebt in alle gevallen een opvallend en onderscheidend sieraad aan je hand!