Nieuws
17 sep

DIAMANT EN DE MEEST VOORKOMENDE SLIJPVORMEN

Bij een diamant kunt u kiezen uit een aantal verschillende diamantvormen. Die vorm wordt bepaald door de steen te slijpen. Hoe een diamant geslepen is, is bepalend voor het uiterlijk van de steen en de schittering.
14 slijpvormen van diamant van briljant, princess, baquette, en cushion

Om maar met de koning onder de slijpvormen in huis te vallen, dat is… briljant. De steen is rond geslepen en wordt het meest toegepast in trouwringen.

Briljant
De populariteit dankt de briljant aan zijn 57 wonderlijke facetten. Diamant facetten zijn de vlak geslepen delen van een diamant. Het slijpsel is zo berekend en uitgewerkt dat het een prachtige fonkeling geeft bij de minste beweging in het licht. Die hoge schittering heeft te maken met de brekingsindex. Hiermee geef je aan hoe het licht breekt in de steen. Briljant heeft een hoge brekingsindex, waardoor deze diamantvorm sterk glinstert in het licht.

De briljant slijpvorm is uitgevonden door Marcel Tolkowsky in 1919. Op basis van wiskundige berekeningen ontdekte hij een slijpvorm om het licht dat van bovenaf in de steen valt aan de bovenkant te laten reflecteren. Die reflectie van het licht noemen we ook wel ‘het vuur’ van de briljant.Princess geslepen diamant
Prinses geslepen diamant is een vierkant geslepen diamant vorm. En van de zijkant bekeken, heeft de vorm iets weg van een omgekeerde piramide. De princess cut is de vierkante variant van de briljant en heeft 76 facetten. Omdat er tijdens het slijpen minder materiaal verloren gaat, is de prinses geslepen diamant wat voordeliger geprijsd dan een ronde diamant.

De Prinses geslepen diamant is mooi als hij wat groter is en solitair in een strak vormgegeven ring gezet, zoals u hier op de foto kunt zien bij trouwring Riflesso.trouwringen met diamant in witgoudBaguette diamant
Een baguette is een langwerpige diamant met rechte hoeken. In tegenstelling tot een Princess diamant, heeft een baguette juist weinig facetten. Daardoor kunt u diep in de steen kijken: een betoverende aanblik.
Trouwringen van mat witgoud met blauwe diamant baguetteEen mooi voorbeeld met een blauwe diamant baquette is model Oceano. Naast deze prachtige turquoise kleur zijn er nog veel meer fancy color diamanten. Variërend van geel, groen tot roze.

De roosgeslepen diamant
De klassieker onder de slijpvormen is het Roos slijpsel. Het is een aparte, grote steen die niet zo bling bling is, maar uw ring juist een romantische, klassieke touch geeft. Een roosdiamant is bol en is vooral geliefd vanwege de prachtige kleuren. Bijkomend voordeel van de rozen diamant is de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Met een roosgeslepen steen heeft u veel zichtbare steen voor een lage prijs.Geelgouden trouwringen in organische stijl met een diamant roosEen mooi voorbeeld is ring Tondo. Zeg nu zelf: wat is er unieker dan een gloednieuwe ring met een traditioneel geslepen steen? Dit is echt een sieraad dat oude tijden laat herleven. De intense donkergroene kleur van de roos diamant in de damesring maakt deze gouden organische trouwringen nóg mooier.

Cushion geslepen diamant
Cushion slijpsel heeft veel weg van het princess slijpsel, maar dan met vriendelijk afgeronde hoeken. Deze diamant heeft, zoals de naam al zegt, de vorm van een kussen en bestaat al sinds 1800. Qua stijl komt dit type slijpsel goed tot zijn recht in een sieraad met een vintage uitstraling. De cushion vorm wordt veel gebruikt als centrale steen in een verlovingsring met briljanten er rondom heen.

De hierboven genoemde diamantvormen zijn de meest voorkomende als het om edelstenen voor trouwringen gaat. Daarnaast bestaan er nog een aantal slijpvormen, zoals de:
• Marquise diamant
• Ovale diamant
• Peervormige diamant

Deze worden in de praktijk echter bijna niet door een edelsmid in trouwringen gezet.
slijpvormen van diamant, princess, briljant en baguette

Door een diamant te slijpen ontstaat er glans en glinstering

Ken je de uitdrukking: “Je bent een ruwe diamant”?  Het is een gezegde dat in talentenjachten op televisie regelmatig voorbij komt. En ook op de werkvloer wordt deze uitspraak wel ’s gebruikt. We bedoelen ermee dat de potentie er wel is, maar hij of zij moet eerst nog wat gevormd worden, wat bijgeschaafd zodat ‘de ruwe diamant’ echt tot zijn recht komt.

Deze uitspraak is terug te leiden naar de echte ruwe diamant. Een ruwe diamant is namelijk wazig en dof. Als we hem in de natuur zouden tegen komen, is het weinig bijzonder. En geven de meeste mensen er een schop tegen. Pas als een diamantslijper ze begint te slijpen en polijsten, gebeurt er iets wonderlijks. Er ontstaat en prachtig kleurenspel en de edelsteen begint prachtig te glimmen. Wat ervoor zorgt dat we de diamant vast willen houden, of nog mooier, in een sieraad willen verwerken.

Het verschil tussen diamant en briljant

Je vraagt je misschien af: Wat is het verschil tussen een diamant en een briljant? Dit is een van de meest gestelde vragen als bruidsparen bij mij langs komen om hun trouwringen uit te zoeken.

Om het voor mensen te verduidelijken, vergelijk ik het altijd met een ander materiaal. Stel, je hebt een aantal houten planken. Daar kun je van alles van maken, een stoel, maar ook een tafel. En zo is het ook met diamant, uit deze grondstof kun je prachtig vormen slijpen. En een briljant is dus een van de (bekendste) slijpvormen van de diamant.

Als diamant de meest harde natuurlijke stof op aarde en misschien wel het heelal is, waar wordt het dan mee geslepen? Al in de oudheid wisten ambachtslieden dat edelstenen te slijpen zijn, met een materiaal dat harder was dan die soort edelsteen. Omdat diamant de hardste edelsteen is, kun je met diamant alles slijpen. Maar andersom is het niet mogelijk om diamant met een ander materiaal te slijpen. Diamant kristalliseert in het kubus krisstalstelsel en heeft vier vlakken met een verschillende hardheid. Om diamant te slijpen, gebruiken we een slijpschijf die is ingewreven met een mengsel van fijn diamantpoeder en olie.
bijzondere dames trouwring met een briljant