Nieuws
18 jul

WIE BETAALT DE TROUWRINGEN?

Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden. Dat is inmiddels niet meer zo. Tegenwoordig worden de meeste kosten van een bruiloft vaak door de aanstaande bruidsparen zelf betaald. Toch komt het nog regelmatig voor dat de ouders van de bruid en bruidegom willen meebetalen aan de bruiloft. Ons advies bij het beslissen wie de trouwringen betaalt: kies de optie waar jullie je als koppel het meest comfortabel bij voelen.

Bruidspaar met trouwringen

Dingen om te overwegen bij het beslissen wie voor trouwringen betaalt

Hebben jullie alle financiën op één hoop samengevoegd en schaffen jullie de trouwringen aan vanuit de gezamenlijke ‘huishoudpot’, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Een andere optie kan zijn om de kosten van de trouwringen volgens een afgesproken percentage te verdelen. Wellicht verdient een van jullie beiden een stuk meer, waardoor hij/zij een grotere bijdrage wil of kan leveren bij de aanschaf van de ringen.

Vinden jullie het juist een romantisch idee om elkaars trouwringen te betalen? Dan kan dat natuurlijk ook.

Besef dat wanneer je (schoon)ouders een financiële bijdrage leveren voor jullie bruiloft, zij misschien vinden dat ze recht hebben om mee te beslissen hoe jullie grote dag eruit ziet. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over, om meningsverschillen te voorkomen. Het zou zonde zijn als onenigheid over de financiën voor een smet op jullie trouwdag zorgt, toch?
vingerafdruk trouwringen witgoud met briljanten

Hoeveel kosten trouwringen?
De totale kosten van trouwringen zijn een grote factor om te overwegen wie ze betaalt. Als je weet over welk bedrag je praat, is het makkelijker om te overleggen wie welk deel voor zijn rekening neemt. We schreven al eens eerder een blog over de exacte kosten van een set trouwringen.

Goud als betaalmiddel
Heb je nog oude, gouden sieraden waar je niets meer mee doet? Dan is het goed om te weten dat je bij de edelsmid ook met oud goud kunt betalen. De goudprijs staat momenteel (juni 2020) erg hoog, dus dat scheelt jullie flink in de kosten.

Of wie weet heb je een erfstuk en wil je dit laten omsmelten tot een nieuwe trouwring? Door oud familiegoud te laten omsmelten en te gebruiken als basismateriaal voor jullie nieuwe ontwerp, krijgen jullie ringen een extra diepe betekenis.

trouwringen gemaakt van oude gouden sieraden

Waar koop je trouwringen?
Als je eenmaal weet wie de trouwringen gaat betalen, is het tijd om te beslissen waar je ze koopt. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt naar de juwelier, edelsmid of een trouwringenspecialist. En het is zelfs mogelijk om jullie trouwringen online te kopen. Wij hebben een handig ‘trouwringen kopen’ stappenplan om te gaan shoppen.

Verschillen tussen de bruid en bruidegom
Nog een aspect om in gedachten te houden, zijn de verschillen in kosten tussen de ring voor de bruid en bruidegom. Bij de dames wordt er vaak gekozen om een of meer stenen in de ring te zetten. Ook het ontwerp zelf is soms wat bewerkelijker. Doordat er meer arbeidsuren in zitten, zullen de kosten van de damesring in de meeste gevallen iets hoger uitpakken.

Hoewel de meeste aandacht vaak uitgaat naar de ringen van de bruid – zowel haar verlovingsring als trouwring – is ook de ring van bruidegom van groot belang. Het klopt dat de trouwringen van mannen vaak wat eenvoudiger van ontwerp zijn dan die van vrouwen, maar dat betekent niet dat ze minder belangrijk zijn. Heren ringen zijn nog steeds net zo belangrijk in het vertegenwoordigen van het huwelijk en bij het aankoopproces aan beide ringen evenveel aandacht te besteden. Tijdens een bezoek aan mijn trouwringenstudio zul je merken dat ik tijdens de afspraak daarom ook de nodige tijd en aandacht steek aan de trouwring van de bruidegom.

Wie betaalt de bruiloft?
Naast de vraag ‘wie betaalt de trouwringen’, zijn er natuurlijk nog een hoop extra kosten om bij het organiseren van een bruiloft rekening mee te houden. Er zijn een hoop verschillende regels te vinden rondom de financiën voor een bruiloft.

Traditioneel zijn de bruid en haar familie verantwoordelijk voor het betalen van de trouwjurk, het vervoer op de huwelijksdag, foto- en videokosten, kleding van eventuele bruidsmeisjes en de kosten van de receptie. Volgens de etiquette betaalt de bruidegom voor de verlovingsring, de ondertrouw, huwelijksvoltrekking, uitnodiging, het bruidsboeket en de corsages.

Maar nogmaals, er is niet één manier de juiste. Pak het vooral aan op een manier die goed voelt voor jullie en waardoor jullie straks naar volle tevredenheid op jullie grote dag zullen terugkijken.

Samenvatting: betalen van de trouwringen

Nu je begrijpt dat wie de trouwringen betaalt, echt afhangt van jullie unieke situatie, kun je het gesprek beginnen. Hoewel het bespreken van financiën vaak niet het leukste onderwerp is, is het zeker een essentieel onderdeel. Trouwen is een levenslange verbintenis waarin geld een belangrijk gespreksonderwerp is. Het is het beste om er al in een vroeg stadium met elkaar over te praten, zodat jullie je in dit soort situaties op je gemak voelen.
Als de bruiloft snel nadert en je nog steeds niet zeker weet wat de beste aanpak is, vraag dan anderen om advies. Vraag vrienden en familie die getrouwd zijn, hoe zij dit hebben aangepakt en wat ze uiteindelijk besloten te doen. Ongeacht welke benadering jullie kiezen – of de trouwringen nu samen betaalt of afzonderlijk – jullie moeten je beiden op je gemak voelen bij de beslissing. Je draagt je trouwringen de rest van je leven en je wilt alleen goede herinneringen hebben als je ernaar kijkt en je trouwdag herinnert.
Organische trouwring van goud met bloemmotief en briljant
Afspraak maken
Nu je weet wie de trouwringen betaalt, zijn jullie misschien toe aan het maken van een afspraak om ze te kopen. Kom gerust eens langs om onze uitgebreide collectie ringen te bekijken in onze studio’s in Amersfoort of Veenhuizen.
Door op de Afspraak-button te klikken, kun je meteen afspraak inplannen. Rechtsboven kun je aangeven of je naar Amersfoort of Veenhuizen wilt komen. Je ziet dan meteen op welke datums en tijdstippen er nog een plekje vrij is.